Svensk hip hop: Petter och Thomas Rusiak

Svensk hip hop har en ganska lång historia och en av de första tydliga profilerna på den svenska scenen inom hip hopen är rapparen Petter. Petters fullständiga namn är Petter Askeljung och han debuterade på skivan år 1998 när han släppte singeln Vinden har vänt, vilket var en slags frisk fläkt eller en försmak av förändringens vindar. På Vinden har vänt rappade Petter med samma attityd och tuffhet som man tidigare kände igen främst från amerikanska rappare och genombrottet gick ganska fort för stockholmsrapparen. Med frenesi och tyngd gav han liv åt rimmen på sin första skiva. Den första skivan Mitt sjätte sinne blev en försäljningsmässig framgång och Petter lyckades nå ut inte endast till hip hop-diggare som gillade musikgenren och brukade lyssna på den, nej han fann en bredare publik också.

Petter tillhör en generation svenska rappare som slog igenom redan under den svenska hip hopens barndom, som till exempel Thomas Rusiak, Ken och Timbuktu. Svenska rappare som har bildat en slags grundstomme för svensk hip hop som andra artister sen har kunnat bygga vidare på. När Petter släppte sitt första album så var marknaden för svensk hip hop relativt oprövad och det fanns inte så många andra akter. Redan ett par år tidigare hade Latin Kings släppt sin första skiva men Petter hade en lite annan infallsvinkel på sina texter som kanske hade ett bredare och mer allmänt tilltal medan Latin Kings musik kanske i viss mån var mer typiska förortsskildringar av samma slag som var och är vanliga bland amerikanska rappare.

Ungefär samtidigt som Petter så slog Thomas Rusiak också igenom på bred front och han gjorde det med låten Hip Hopper som bjöd på textrader som “You see me wearing baggy jeans // I look so f**king good” , något som framstod som en aning stereotypt. Men så var också Hip Hopper en låt som handlade just om att vilja vara en typisk hip hoppare med allt vad det innebär i form av val av stil och kläder.

Thomas Rusiaks och Petters vägar möttes dessförinnan även på Petters skiva Mitt sjätte sinne där Thomas Rusiak var med på Petters mer melankoliska och lågmälda, samt en aning mindre tuff och mer självutlämnande låt Du vet att jag gråter. En låt där Petter öppnade upp sig och visade sig från en mer sårbar sida, vilket gav ytterligare en dimension till hans rappande.

Petter vilade inte på några lagrar efter den första formidabla succén. Istället följde han upp den första skivan ett par år senare med nästa skiva som innehöll ett par spår som gjorde avtryck. Genom den egna labeln och skivbolaget Bananrepubliken, som också fick bli namnet på en skiva, slog han samtidigt ett slag för att hjälpa andra svenska artister att ge ut sin musik. En singel som Petter blev känd för under denna tidpunk var “Så Klart” som blev en riktig hit. Nu, omkring år 2000, började svensk hip hop bli alltmer kommersiell.