Svensk hip hop: Om Just D och Latin Kings

Var och när och hur börjar egentligen den svenska hip hopen eller rapen? Det kan man fråga sig, men ett av de första banden som spred svensk rapmusik var den svenska gruppen Just D, som bland annat fick en ganska stor hit med skivan Plast i mitten av 1990-talet. Plast var dock inte deras första skiva. Det som dock blir tydligt ganska snabbt om man lyssnar på Just D är att deras musik inte var på fullt och blodigt allvar utan snarare lite mer på lek. Vissa skulle kanske till och med gå så långt som att beskriva Just D mer som en ploj än ett seriöst band. Om de var avsedda som en ploj så fick de nog dock mer berömmelse och framgång än vad de hade räknat med.

Ett annat tidigt band, eller kanske snarare grupp, inom svensk hip hop, var Latin Kings. Latin Kings var ett band bestående av medlemmar från en av Stockholms förorter. De var tuffa, coola, street smarta och hade en rätt passande attityd för denna musikgenre. När de rappade textrader som “Snubben trodde han var cool för han hade en pistol” så kändes det inte helt och hållet som fejk, utan som något som gruppens medlemmar kanske kunde upplevt själva någon gång. Latin Kings var den första svenska hip hop gruppen som tog både sig själva och genren på allvar. Just låten om snubben som hade pistol är dock en slags cover från en amerikansk låt så just vad gäller det spåret var det kanske inte främst något som gruppens medlemmar själva hade erfarenhet av.

Latin Kings anfördes av gruppens ledare, den karismatiska Dogge Doggelito, en typiskt skön snubbe som med sin latinamerikanska bakgrund kanske gör gruppens namn mer självklart och naturligt.

Gruppen släppte många skivor och var produktiv under åren som följde efter debuten i mitten på 1990-talet. I början blev det mest vatten och bröd. Dogge har berättat om hur skivbolagets chef inte gav dem mycket till kontrakt. Pengarna de fick för den första skivan räckte enligt Dogge själv inte till mycket mer än att äta ute ett antal gånger på olika snabbmatsrestauranger. Det skulle bli ändring på den saken senare. Cashen, dom tas, rappar gruppen på en senare låt och med tiden så blev villkoren i Latin Kings-artisternas kontrakt nog aningen mer rimliga och rättvisa. Ambitionen var att ge ut tio album och därefter sluta med gruppen. Så blev det också, och när Latin Kings la sina bak och framvända hip hop-kepsar på hyllan och slog sig till ro så kunde de blicka tillbaka på gott om kommersiella framgångar. Något som gav pengar över till en del så kallat bling bling, smycken som glänste som guld i solen. Hip hop-stilen må vara stereotyp men på Dogge och hans vänner så kändes den aldrig kitschig utan mer som en naturlig förlängning av gruppens egna stil, sprungen ur en uppväxt i betongförorten.

Det finns anledning att blicka tillbaka på Latin Kings idag. Deras musik är nämligen en slags grundsten som svensk hip hop sedan byggde vidare på. Även om de låter lite stereotypa i sitt uttryck så höll de fast vid sin egna linje hela tiden.