Musikgenrer är något som artisten ALMA vill experimentera med

När det gäller olika genrer inom musik finns det väldigt mycket att välja på och som ny artist kan man lätt hamna i ett fack direkt även om man försöker vara bred och variera sig och experimentera med olika stilar i början av sin karriär.

En artist som har rötterna i en musikgenre är artisten ALMA som kan beskrivas som en så kallad singer/songwriter, alltså en artist som är precis lika mycket låtskrivare som sångerska och som framför låtar som hon själv har skrivit. ALMA har en rad önskemål vad gäller andra artister att samarbeta med inom en rad olika musikgenrer. ALMA:s första skiva blir debutskivan “Scary” och på den skulle hon gärna samarbeta med andra kvinnliga artister som Charli XCX och Lykke Li. Dessa artister sysslar främst med popmusik, men inom genren pop finns stora variationer

ALMA är något av en sensation med många startade strömningar på Youtube och ovanligt nog ett stjärnskott från vårt grannland i öst, nämligen Finland. Hon har redan frekvent samarbetat med Charli VCV. Den unga finska popsensationen vann en plats på låtlistan BBC Sound of 2018 och framgångsvågen verkar på intet sätt sakta ner. Frågan är exakt vad framtiden har i sitt sköte för ALMA. Hon berättar själv med egna ord i en intervju att hon har tillbringat mycket tid i Los Angeles, en stad som ju är ett centrum inte endast för skivindustrin utan hela underhållningsbranschen. ALMA jobbar med sitt album men ser också fram emot den annalkande festivalsommarsäsongen när hon ger sig ut för att spela på olika festivaler. Hon gillar även blandningen och balansen mellan Los Angeles och Finland, vilket skänker henne en kontrast som hon uppskattar. Jobbet med hennes album fortskrider även på ett sätt som hon tycker att hon kan känna sig nöjd med. Hon tycker att Los Angeles ger ett annat perspektiv och gör hennes låtar mindre melankoliska och sorgsna. Om hon stannat hela tiden i Finland hade hon nog skrivit historier (som utmynnat i låtar) utan lyckliga slut, spekulerar hon.

När det gäller själva musiken är genren inte något som man aldrig har hört förut men däremot har ALMA försökt att inte bli för bekväm och istället försökt utmana sig själv. Man kan, med ett väldigt uttjatat engelskt uttryck vid det här laget, säga att hon har gått utanför sin så kallade “comfort zone”. Hon tycker att hennes musik är hela hennes identitet! Hon har gett allt och beskriver sin första singel som den bästa låt som hon någonsin har gjort. Den kanske fortfarande främst tillhör genren pop men ALMA verkar inte vara rädd för att ta ut svängarna eller testa nya saker för att utmana sig själv och ge lyssnarna något som känns intressant och spännande.

Hon är en popstjärna som gör upptempodansmusik och melodisk, svängig pop, åtminstone enligt andra. Men den bilden är snarare ett vykort från hennes förflutna, menar hon själv.

Hon beskriver sitt nya album som “en annorlunda best” och beskriver sig själv som en artist i ständig förändring.

Kanske gör hon punk om fem år, säger hon.

Vi vet inte riktigt om hon skämtar eller är allvarlig.