En kampanj med rockmusik

Ibland blir musik en del av politiken. USA:s president Trump är nog inte världens mest populära statsman, och lär väl kanske inte heller gå till historien som USA:s bästa president. Frågan är om han ens får sitta kvar fyra år till vid nästa val. Det återstår att få reda på när det amerikanska presidentvalet år 2020 avgörs men det dröjer ju ett tag tills dess att vi ens får reda på vem som blir det demokratiska partiets kandidat.

Vissa går så långt som att kalla USA:s nu sittande president för en idiot, och vad passar bättre för dem som “kampanjlåt” än låten American Idiot av det punkiga amerikanska rockbandet Green Day?

Det hela är främst en het fråga i England (Storbritannien). Eftersom president Trump har för avsikt och plan att besöka England på ett statsbesök den 13:e juli i sommar (2018) så har en del börjat protestera. Alla är ju inte helt nöjda med att en person som de anser är en idiot landar på engelsk mark.

Därför har en kampanj lanserats, med syfte att försöka få Green Days låt ‘American Idiot’ till toppen av hitlistorna och finnas på första plats,för att protestera mot Trumps statsbesök.

(Dock rör det sig formellt inte om ett “statsbesök, trots att Trump har för avsikt att träffa Storbritanniens drottning, utan det beskrivs från officiella håll som ett “besök”. )

Sociala medier är vapnet för vår tids opinionstrupper i frontlinjen, och genom en sida på Facebook försöker man få fler att backa Green Days:s hit från 2004. Än så länge, i skrivande stund, backas sidan av 8 600 gillningar och över 11 000 delningar, enligt en artikel i en brittisk publikation.

Låten American Idiot skrevs ursprungligen under en annan hårt kritiserad presidents styre, nämligen George W Bush som bland annat tog beslut om att (tillsammans med bl.a. Storbritannien) invadera Irak, vilket också skedde under våren år 2003. American Idiot ä en låt som bland annat innehåller följande textrader:

“Don’t wanna be an American idiot / Don’t want a nation under the new media /

And can you hear the sound of hysteria? / The subliminal mind-fuck America”.

Organisatörerna bakom sidan på Facebook skriver bland annat i ett inlägg att de vill att alla ska koordinera sina inköp av nedladdningar av American Idiot mellan den sjätte juli och den 12:e juli för att på det viset i en koordinerad “attack” höja American Idiot till toppen av listorna! Målet är att få American Idiot att hamna på första plats precis samma dag som Trump landar i Storbritannien.

De tillägger att strömningar också räknas in, men att de inte är lika effektiva och viktas inte lika mycket som ett köp av en nedladdning.

I ett senare inlägg skriver de att de redan vet om att Green Day är miljonärer (i dollar) men att de tänker fortsätta med kampanjen trots det och att de inte tänker välja en annan låt.

Green Days sångare Billie Joe Armstrong har valt att dela med sig av kampanjen på hans personliga konto på Instagram. Frontmannen Billie Joe Armstrong har länge varit en högljudd kritiker mot Trump och bl.a. beskyllt “dumma vita människor” för att Trump lyckades få presidentposten.